Artık sabah kalktığımız andan gece yatana kadar günün çoğu saatinde bilgisayar veya telefon başındayız. Bazen duruşumuzla, bazen klavye kullanımıyla sağlığımızı zorladığımız bir gerçek. Özellikle iş veya oyun başındayken geçen saatler vücudumuzu ciddi şekilde tehdit edebiliyor. Peki bu cihazları kullanırken sağlığımızı nasıl koruyabiliriz? Bu yazıda ipuçlarını inceleyeceğiz.

Bilgisayar ve Telefonların Riskleri

İş stresi sadece iş yapmanın bize getirdiği stresten ibaret değil. Uzmanlar stres, yani gerginlik terimini vücudumuza sürekli olarak uyguladığımız yanlış yükleri tanımlamak için de kullanıyor. Masa başında düzenli çalışıyor olmak bu stresi yaratan faktörlerden biri, ama evden çalışmanın getirdiği yük aslında masa başı çalışmadan daha yüksek. Çünkü çoğumuzun evinde ofislerdeki çalışma masası ve sandalyesi düzeni bulunmuyor. Birçok kişi yemek masasında, koltuk ve sehpa ikilisinde işlerini yapıyor. Buna gün boyu eğilerek baktığımız telefonlar da eklenince risk katlanıyor.

Oturuş Pozisyonu

Bilgisayar başında çalışırken bizi en çok riske sokan konulardan biri oturma pozisyonumuz. Öncelikle şunu kesin olarak belirtmeliyiz: İş sandalyesi, iş yaparken kullanılan sandalye demek değil. İş yaparken kullanılmak üzere özel olarak üretilmiş sandalye olarak düşünmeliyiz. Mutfak ve salonlarda kullanılan sandalyeler kısa süreli oturmalar için ideal olsa da, uzun süre bizi dengede tutacak bel desteği ve yükseklik bu eşyalarda bulunmuyor. Bu yüzden kendinize bir iyilik yapın, az sonra tarif edeceğimiz pozisyonu sağlayacak yükseklik ayarı bulunan bir sandalye kullanın ve bel desteğini ihmal etmeyin.

Doğru Masa ve Ekran Düzeni

Dile getirildiğinde çok bariz görünen bir sağlık tavsiyesi genellikle gözümüzden kaçıyor: Başımızın doğal, sağlıklı duruşu yüzümüz karşıya baktığında oluşuyor. Oysa bilgisayar ekranları genelde aşağıda duruyor. Özellikle de dizüstü bilgisayar kullanıyorsak yüzümüz ile bilgisayar ekranı arasındaki mesafe artıyor. Hem sandalyemizin yüksekliğini, hem de ekranın duruş pozisyonunu ekranı karşımızda göreceğimiz şekilde ayarlamak, gerekirse diz üstü bilgisayarımızı masamızda daha yüksek konumlandırmak için destek kullanmak, boynumuzun uzun süre eğilmesini ve fıtık gibi riskler ortaya çıkmasını önlüyor.

Klavye ve Mouse Püf Noktaları

Boynumuz ve belimiz kadar el ve bileklerimizi de yoran bir dönemdeyiz. Klavyeler ve mouse'lar, ellerimizin doğada olmadığı kadar sürekli sabit hareketleri tekrar etmesine sebep oluyor. Klasik mouse'ları tutma şeklimiz ve bileklerimizin klavye kullanırken boşta duruşu ellerimizin yapısına hiç uygun değil. Ama neyse ki bu konuların artık çeşitli çözümleri var. El ve bileğin duruşunu zorlamayan ergonomik mouse'lar, ellerin duruşuna göre üretilmiş klavyeler ve dizüstü bilgisayar kullanırken tercih edebileceğimiz bilek yastıkları bu çözümlerden birkaçı.

Telefonun Yeri

Siz de birçok kişi gibi çalışırken telefonunuzu ara sıra kontrol etmek zorunda olabilirsiniz. Bu durum çoğunlukla, çalışma alanında masada yatay duran telefonu zaman zaman bu şekilde kullanarak yukarıdan ekrana bakmayı getiriyor. Eğer telefon bildirimleriniz çalışma süreniz içinde önemli yer tutuyorsa, mutlaka bir telefon standı kullanın. Bu, hem bildirimleri rahat göreceğiniz için sizi rahatlatacak, hem de sağlıklı duruş sağladığınız sandalyenizden tüm cihazlarınızı kontrol edebilmenizi sağlayacaktır.

Çalışma Planınız ve Sağlığınız

Sağlık şikayetleri bilgisayar ve telefon üreticileri tarafından da son zamanlarda ciddiye alınıyor. Son dönemlerde birçok telefon ve bu telefonların içindeki uygulamalar, ekran sürenizi kısıtlayabileceğiniz hatırlatma özellikleriyle geliyor. Böylece sadece ortopedik risklerin yanı sıra, gözlerinizi dinlendirmenizi gerektiren ekran yorgunluğunu da dengelemek mümkün. Eğer imkanınız varsa, çalışma sürenize düzenli aralar yerleştirmek ve bu aralarda ayağa kalkıp yürümek hem zihninize, hem de vücudunuza iyi gelecek çözümlerden biri.

İlginizi Çekebilir