Bir Ramazan ayına daha girmek üzereyiz. Güzelliklerin bizimle olduğu, yediğimiz her lokmanın şükrüne vardığımız bu ay, aynı zamanda sağlığımızı korumak adına dikkatli olmamız gereken bir ay. Yemeklerin fazla kaçırılabildiği veya uzun süreler boyunca aç kalmanın söz konusu olabildiği Ramazan ayı, bu yıl salgının da etkisiyle ekstra dikkat gerektiriyor. 

Bu doğrultuda sağlıklı bir Ramazan ayı geçirebilmeniz için çeşitli öneriler hazırladık. Sizlere, ibadetierinizin kabul olduğu ve sağlığınızın her daim yerinde olduğu bir ay diliyoruz.

Yeterli ve dengeli beslenin.

Yeme ve içmenin önemli oranda azaldığı Ramazan ayı boyunca başta şeker olmak üzere çok sayıda biyolojik öğenize dikkat etmeniz gerekir. Bunun için sahur ve iftar vakitlerinde yeterli ve dengeli beslendiğinizden emin olmalısınız. Günlük almanız gereken su ve besin miktarının altında kalmamaya özen gösterin. Kendinizi iyi hissetmediğiniz, sağlık sorunlarının baş göstermeye başladığı durumlarda oruç tutmaya ara verin.

Oruç tutarken hekime danışın.

Sağlığı yerinde olan herkes Ramazan ayı boyunca oruç tutabilir. Ancak 65 yaş üstü veya diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalığı olanlar, oruç tutmadan önce mutlaka bir doktora danışarak karar vermelidir. Oruç tutmak ile koronavirüs salgını arasında tespit edilmiş bir bağ veya ilişki bulunmuyor. Gerçek böyle olsa da koronavirüs hastaları da diğer hastalar gibi oruç tutmadan önce hekimlerine danışmalıdır.

Yemeklerinizi kontrollü yiyin.

Uzun süre aç ve susuz kalmak, özellikle iftar vakitlerinde kişilerde hızlı ve yoğun bir yiyecek tüketimine sebep olabilmektedir. Bu durum mide yanmasından, ani şeker yükselmesine ve hatta kalp krizine kadar çok sayıda sağlık sorununa neden olabilir. Bu tür sorunlara sebebiyet vermemek için iftar yemeklerine sakin bir şekilde başlamak, mümkünse önce sıcak bir çorba içmek ve çok yağlı, ağır yemeklerden uzak durmak herkes için faydalı olacaktır.

Toplu iftardan uzak durun.

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan toplu iftar etkinliklerine bu yıl ara vermemiz gerekiyor. Salgının etkisini artırdığı bu dönemde, kalabalıkların bir araya geldiği iftar yemekleri hastalığın yayılım hızını artıracaktır. Mekanlarda yapılacak bu yemek organizasyonları şu anda kanun ile yasaklanmış durumda. Bu yasağa uymamız ve hatta evlerimizde eşin, dostun bir araya geldiği kalabalık iftar yemekleri düzenlemememiz sağlığımız için son derece önemli.

Yapıcı ve anlayışlı olun.

Ramazan, hoşgörü ve empati ayıdır. Sabırların tükenebildiği ve tahammülün azalabildiği Ramazan ayı boyunca olabildiğince gerginlikten ve stresten uzak durmak, ikili ilişkilerde yapıcı ve anlayışlı olmak gerek. Bu hem sağlığımız hem de psikolojimiz için oldukça faydalı olacaktır. Şimdiden sizlere iyi Ramazanlar diliyoruz.