Kimi şeyler insan aklının sınırlarını zorlayabiliyor. Günümüz teknolojileri, zihnimizi ve hayal dünyamızı farklı noktalara taşıyan bu gerçeklerin başında geliyor. Geride bıraktığımız 2021 yılında hayatlarımıza giren ve senenin en çok konuşulan konularından olan metaverse, bu teknolojilerden biri. Bilimkurgu filmlerini anımsatan metaverse teknolojisini ve onun etrafında şekillenmeye başlayan yepyeni dünyayı sizler için ele aldık. Gelin, detaylara bakalım. 

6 maddede dijitalin geleceği ‘metaverse’

Anlamı “evren ötesi”


Hayatlarımıza giren bu yeni teknolojiyi anlamak için önce ifadenin kelime kökenine bakmalıyız. “Meta” Yunanca’da “sonra, öte” anlamına geliyor. Öte yandan “meta” kelimesi ile İngilizce’deki “universe” kelimesinin birleşiminden elde edilen “metaverse” sözcüğü kısaca “evren ötesi” anlamını taşıyor. Yani metaverse bize bu dünyadan ötede bir dijital dünyadan selam gönderiyor.

İzlemekten deneyime geçiş


Peki tam olarak ne kastediliyor? Özetle metaverse, tüm dijital dünyaların içinde bulunduğu, kolektif bir sanal paylaşım alanına yani kurgusal bir evrene verilen isim. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg bu yeni dünyayı tanımlarken  “Bir sonraki platform ve ortamda izlemekle kalmayıp, deneyimin içinde olduğunuz, daha sürükleyici ve somutlaştırılmış internet olacak ve biz buna metaverse diyoruz.” ifadelerini kullanıyor. Metaverse dünyasına sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik teknolojileri ile ulaşmak mümkün olacak.

Aslında geçmişi eski


Metaverse’den yeni bir teknoloji olarak bahsetsek de insanlık onunla ilk kez tanışmıyor. Yazar Neal Stephenson, 1992 yılında yayımladığı bilimkurgu romanı Snow Crash’de metaverse benzeri kurgusal bir dünyayı okurlarının hayal dünyasına sunmuştu. Kavram, özellikle Facebook’un konuya ilgi duyması sonucunda önem kazandı ve gündemde yer edinmeye başladı. Elinde milyonlarca insanın verisi bulunan sosyal ağ, metaverse ile yepyeni bir dünya ve ekosistem inşa etmeyi amaçlıyor. 

Gerçek yaşamın bir kopyası


Facebook, metaverse ile temelde gerçek hayatın dijital bir kopyası olan kamusal bir alan oluşturmayı amaçlıyor. Bu kamusal alanın para birimini ise şu anda kripto paralar oluşturuyor. Metaverse teknolojisi yeterince geliştiğinde insanlar, bu dünyada sanal gerçeklik cihazları üzerinden alışveriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme gibi pek çok eylemi fiziksel bir çaba harcamadan yapma fırsatına sahip olacaklar. 

Sanal dünyanın geleceği


Metaverse, internetin geleceği olarak görülen bir kavram. Her geçen gün daha fazla ülke, kişi, kurum ve organizasyon bu oluşumdaki yerini alıyor. Bu yapay evrene ilk giriş yapan şehir ise Seul oldu. Bugün, metaverse dünyasında arsa, ev ve ofis gibi çok sayıda alanda satın alım da gerçekleşiyor ve hatta yeni bir emlak potansiyeli doğduğuna yönelik ifadeler kullanılıyor. Ancak yapay zeka temelli bu yeni dünya, insanların bireysel sınırlarını tehdit ettiği gerekçesi ile sık sık eleştirilerin de hedefi oluyor. Metaverse’in nereye evrileceği ve hangi boyutlara ulaşacağı ise şimdiden merak konusu.