Aşure, dünyanın hemen her yerinde yapılan ve yılın sadece belli döneminde yiyebileceğimiz bir tatlı. Bu tatlı, her yıl Hicri Takvim’e göre Muharrem ayının onuncu günü hazırlanıp, aile ve komşulara dağıtılıyor. Arapça kökenli aşurenin ismi de “onuncu” anlamına geliyor. Aşure tatlısının, geçmişe dayanan ilginç bir hikayesi var. Hikayeye göre tufandan kaçan Nuh’un Gemisi, günlerce denizde kalıyor. Gemidekiler, Muharrem ayının onuncu günü yanlarında çok az erzak kaldığı için endişe ediyorlar ve tam bu sırada kara görünüyor. Nuh ve ailesi karaya inip kalan az erzaklarını birleştirip bir aş yapıyorlar. Bu aşa, onuncu güne denk geldiği için aşure diyorlar. 

Gelin, geçmişten gelen bu leziz tatlının hazırlanmasındaki püf noktalara birlikte bakalım...

40 çeşit lezzet

Aşurenin orjinal tarifinde tam kırk çeşit malzeme olduğuna inanılıyor. Kırk çeşit biraz gözümüze fazla gelse de lezzetli bir aşurenin sırrı; çeşidin çok, miktarın az olmasında saklı. Bu nedenle aşure yaparken, kilolarca malzeme almaktan kaçının. Evde azar azar kalan malzemelerinizi değerlendirin ve mutlaka bu malzemelerdeki miktarı dengeleyin. 

Tarçın ve karanfil dokunuşu

Baharat mutfağımızın vazgeçilmezi. Baharatlar, yemeklerin lezzetini artırdığı kadar tatlıların da tadını yoğunlaştırabiliyor. Özellikle tarçın ve karanfil tatlılarda sıkça kullanılan baharatlar arasında yer alıyor. Aşure tatlısının hafif ve kokulu aroması da bu iki baharattan geliyor. Aşureye tarçın ve karanfil eklemenin püf noktası bu baharatları önce suda haşlamaktan geçiyor. Baharatları süzülen su, aşure piştikten sonra son dokunuş olarak yiyeceğe katılıyor.

Taze malzemeler

Her iyi tatlının sırrı taze malzemelerde saklı aslında. Aşure yapmanın en önemli püf noktalarından biri de kullandığınız kuru meyvelerin, taze ve temiz olması. Çünkü çürük veya fazla olgunlaşmış olan kuru meyveler aşurenin rengini ve tadını bozabiliyor. Bu nedenle aşure yaparken malzemelerinizi aldığınız yere ve üretim tarihlerine dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Gece hazırlığı

Aşure bolca kuru bakliyat malzemesi içeren bir tatlı. Buğday, nohut ve kuru fasulye bu bakliyatlar arasında yer alıyor. Kuru bakliyatların iyice pişmesi ve telvesini bırakması için bir gece önceden suda bekletilmesi gerekiyor. Bu nedenle aşurenin hazırlığı bir gece önceden başlıyor. Eğer siz de malzemeleri tam pişmiş, kıvamı yerinde ve lezzetli bir aşure pişirmek istiyorsanız hazırlıklara bir gece önceden başlamanızı tavsiye ediyoruz.

Son dokunuşlar

Lezzetli bir aşurede, süslemelerde kullanılan malzemeler en az iç malzeme kadar önemli. Nar tanesi, fındık içi, ceviz içi ve toz fıstık aşure süslemesinde kullanılan malzemelerden bir kaçını oluşturuyor. Herkes bu malzemeleri kendi tad ve göz zevkine göre değiştirebiliyor. Son dokunuşlar olarak adlandırdığımız malzeme uyumu ve tazelik, lezzetli bir aşure yapmanın püf noktaları arasında yer alıyor.